Kan grubuna göre diyet uygulamak son yillarda gelis-tirilen bir yöntem olarak tanitiliyor. Oysa gerçekte binler-ce yil önce baslatilmis bir uygulama oldugunu belirtmek isterim. Eger tarih boyunca, biyolojik dogamizin içgü-dülerine uyarak beslenmeye devam etseydik, bugün her sey çok farkli olabilirdi. Fakat teknoloji ve degisik görüsler araya girdi, biz dogal beslenme yöntemlerimizi bir kenara biraktik. Simdi ise geriye dönme ve beslenme düzenimizi kan grubumuzun özelliklerine göre kararlastirma zamani
geldi. Artik aldigimiz besinlerin sagligimiz açisindan çok büyük önem tasidigini biliyoruz. Fakat zaman zaman or-taya atilan iddialar, verilen ögütler sagligina özen gösteren kisileri de sasirtiyor. Gerçekte nasil bir beslenme düzeni uygulanmasinin dogru olacagi bu karmasa içinde bir türlü belirlenemiyor. Açikçasi, beslenme konusunda her kafadan ayri bir ses çikmasi, insanlari sasirtiyor.
Bazi kisilerin belirli bazi diyet reçetelerinden iyi sonuç aldiklarini ama ayni reçetelerin baskalarinda bu etkiyi göstermedigini görüyoruz. Aslinda biz besinlerin özel-liklerini büyük bir titizlikle incelemeye, arastirmaya kendimizi öylesine kaptirdik ki, kisilerin özelliklerini aklimiza getirmedik. Oysa kisilerin kendileri için yararli olacak beslenme düzenini saptamalari için önce kendilerini iyi tanimalari gerekiyor. Ve beslenme konu-sunda bize rehber olacak en önemli unsur da kan grubu.
Her kan grubu için önerilen yiyecekler genel olarak 16 grupta toplaniyor. Kirmizi ve beyaz et, deniz ürünleri, Süt ürünleri ve yumurta, Sivi ve kati yaglar, kuruyemis, taneli sebzeler, tahil ürünleri, ekmekler, unlu yiyecekler ve makarna, sebzeler-meyveler, meyve sulari, baharat, tuz, biber, salça, ot çaylari, çesitli içecekler.
Besin maddelerini ayrica yararli, nötr ve zararli olarak da üç gruba ayirmak gerekiyor. Yararli olanlar, birer ilaç etkisini gösteren yiyeceklerdir. Nötr olanlar sadece damak zevkinize hitabeder. Zararlilar ise aslinda birer zehir niteligini tasir.
Kan gruplarina göre hazirlanan diyet reçetelerinde çok çesitli yiyecek yer aliyor. Bu nedenle diyet sözcügü, sizde 'sinirlanma' duygusu uyandirmasin.
O grubu : Etobur olma özelligi tasiyor. Bu kan grubunu tasiyan insanlar diyetlerinde önceleri baklagil, fasulye, ekmek ve tahil tüketimini sinirlayarak kilo kaybediyor. Etkin bir kilo kontrolü için daha yagsiz yiyeceklerin tercih edilmesi ve porsiyon miktarlarinin azaltilmasi gerekiyor.
A grubu : Sabit beslenme ve çevre kosullarina kolaylikla uyum saglama özelligine de sahip bulunan A grubu tasiyicilari, zengin çesitlilikte düsük yagli gidalarla sebze ve hububat dengesini saglamali. Bu grubun kilo vermesini destekleyen gidalar arasinda soya ürünleri ve sebze bulunuyor.
B grubu : Bu grup tasiyicilari için kilo almayi saglayan en önemli etkenler arasinda misir, ekmek, bugday, mercimek, fistik ve susam tohumlari geliyor. B grubu için kilo vermeyi destekleyen gidalar da yesil sebzeler, kirmizi et, yumurta ve düsük yagli süt ürünleri.
AB grubu : Bu gruptaki insanlarin kilo almasini tesvik eden gidalar arasinda et, fasulye, çekirdek, misir, esmer bugday geliyor. Deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, baklagiller, sebzeler ve meyvalar ise kilo kaybini sagliyor.
(zayıflama)